"Hatla patla"
Smažené "bedle" z vloček
Sušenky z ovesných vloček
Klíčená čočka
Salát ze syrových kopřiv
Zelný salát
Zelné placky
Jáhlové placičky slané
Karbenátky z jáhlí
Sladký jahelník
Pohankové rizoto
"Jitrnicový prejt" z pohanky
Sekaná z pohanky
Kuskus se zeleninou
"Uzený jazyk" vegetariána
Pomazánka z červené řepy
Avokádová pomazánka
Mrkvová pomazánka
Pomazánka z uzeného tofu
Ořechová pomazánka
Pomazánka ze soji
Sekaná ze soji
Sojové karbenátky
Sojová polévka
Dýňové karbenátky
Kvasnicové kousky
Tvarohové ovocné knedlíky
Míchaný ledový salát
Pšeničný, celozrnný chléb

Hatla patla mňam
(Vzor přirozené snídaně pro 1 osobu)

Ze dvou menších nastrouhaných jablk na mělkém talíři udělat základní vrstvu.

Na ní další vrstvy:

  • polít plnou lžičkou medu
  • posypat hrstí burizonů
  • polít bílým jogurtem (necelým)
  • posypat mletými ořechy

Nemíchat! Nahoře možno ozdobit kolečky banánu, plátky mandarinky.

K tomu celozrný chléb se šípkovým čajem.
Hodnotné a výborné!

Co na to dietní sestra:
Lehká snídaně s vlákninou a vitamíny s přidáním jednoduchých cukrů v medu pro dodání rychlé energie.

Variantu vhodnou pro diabetiky
ke snídani s propočtem na množství sacharidů najdete zde



Smažené "bedle" z ovesných vloček
Asi 2 dcl ovesných vloček namočit, zcela pod vodou aspoň 2 hodiny, (lépe celou noc, aby změkly)
před přípravou slít přebytečnou vodu
vmíchat do toho
  • 2 vajíčka
  • 1 káv. lžičku drceného kmínu
  • na drobno nakrájenou menší cibuli
  • sůl

promíchat a rovnou dělat lžící placičky na rozpálený tuk, oboustranně opéct.
Jako příloha - brambory. Chuťově připomíná smažené bedle.

Co na to dietní sestra: Pozitiva - hodně vlákniny, vitamínů B, minerálních látek; negativa - smažené - hodně tuku.


Uzený jazyk vegetariána
2 červené řepy (asi 35 dkg),
10 dkg uzeného tvrdého sýru,
2-3 bílky (nebo celá vejce),
tři stroužky česneku (nebo dle chuti),
1 cibuli (asi 7 dkg),
trochu drceného kmínu, majoránka, solčanka (vegeta), sůl,
strouhanka na zahuštění.

Řepu a sýr nastrouháme na jemno, přidáme na drobno nakrájenu cibuli a smícháme s ostatními surovinami.
Ze směsi děláme karbenátky a obalujeme ve strouhance.
Pečeme na plechu v troubě nebo smažíme na pánvi.

Jako příloha - brambory.

Co na to dietní sestra: Vhodné pro labužníky ;-), pro někoho hůře stravitelné.


"Jitrnicový prejt" z pohankových vloček.
Vločky namočit a dát vařit do měkka. Přidat
  • vejce
  • majoránku
  • cibuli
  • česnek
  • sůl a vegetu
  • olej
  • možno přidat TEBI dle chuti
Vařit za stálého míchání na mírném ohni až do požadované konzistence prejtu.
K tomu chléb.

Vhodnější je jíst prejt až po vychladnutí - kvůli nadýmavosti.

Co na to dietní sestra: Vysoký obsah rutinu (dobré na cévy) a vitamínů skup. B.


Jáhlové placičky slané.
  • 150 g jáhel
  • 1 malé vejce
  • 50 g celozrnné nebo bílé pšeničné mouky
  • hrst spařené sekané zelené petrželky nebo špenátu
  • sůl
Jáhly spaříme vroucí vodou a uvaříme dle návodu na sáčku.
Smícháme s ostatními přísadami, lžící vykrajujeme kousky, které smažíme v lívanečníku nebo na pánvi s kapkou oleje.
Podáváme se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k dušené zelenině.

Co na to dietní sestra:


Sladký jahelník.
(bez vajíčka)

  • 150 g jáhel
  • 4 lžíce cukru (nebo dle chuti)
  • 30 g Hery
  • ovoce (švestky, rozinky, jablka, ...)
  • 150 g měkkého tvarohu (není nutný)
Jáhly uvaříme dle návodu na sáčku, osladíme.
Do vymazaného pekáčku dáme vrstvu jáhlové kaše, poklademe ovocem, nebo oslazeným tvarohem, nebo obojím. Nahoru dáme opět vrstvu kaše. (Je možné tvaroh vmíchat přímo mdo jáhlí.) Povrch poklademe kousky Hery.
Pečeme v troubě do růžova.

Co na to dietní sestra:


Avokádová pomazánka.
  • 1 avokádo
  • 1/2 - 1 bílý jogurt
  • citronová šťáva
  • česnek
  • sůl
Avokádo oloupeme, vyjmeme semeno (zahrádkáři mohou zkusit zasadit) ;-)
Rozmačkáme vidličkou, přidáme jogurt, rozmačkaný česnek, sůl a trochu citronové šťávy, aby pomazánka na vzduchu netmavla.

Co na to dietní sestra:


Klíčená čočka.
  • 1 hrnek zelené čočky + 1/2 litru vody
Přebranou a vodou zalitou čočku necháme přes noc ve sklenici.
Ráno vodu slijeme a čočku rozložíme v jedné vrstvě do plastové krabičky (např. od nanukového dortu). Víčko necháme pootevřené, povrch zvlhčujeme a ponecháme 1-2 dny naklíčit.

Klíčená čočka nenadýmá a je cenným zdrojem živin zvláště v zimě a předjaří.

Co na to dietní sestra:


Pomazánka z uzeného tofu.
  • 1 kostka uzeného tofu (sojový sýr)
  • 1 Hera
  • česnek
  • sůl
Tofu nastrouháme na jemno, smícháme se změklým tukem, ochutíme prolisovaným česnekem a solí.

Co na to dietní sestra:


Ořechová pomazánka.
  • 1 pomazánkové máslo
  • 12 dkg másla (Hera)
  • 10 dkg mletých vlašských ořechů (nebo 1/2 vlašských + 1/2 lískových)
  • 2 hrstky Tebi
  • vegeta
  • sůl, česnek dle chuti
Všechno smíchat.

Co na to dietní sestra:


Sušenky z ovesných vloček.
  • 10 dkg sekaných ořechů
  • 30 dkg ovesných vloček
  • 10 dkg hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 15 dkg cukru
  • 20 dkg másla
  • 1 vejce
Smícháme suché přísady, pak přidáme máslo, vejce a vše uhněteme.
Z těsta utvoříme kuličky o velikosti vlašského ořechu, zmáčkneme na plocho, vložíme na plech a pečeme při 180°C asi 10 minut.

Co na to dietní sestra:


Zelné placky.
  • 500 g kysaného zelí
  • 500 g hladké mouky
  • 150 g sojového masa (drti)
  • mletý kmín
  • sůl
Sojovou drť uvaříme dle návodu na sáčku, přecedíme a vymačkáme přebytečnou vodu.
Dáme do mísy spolu se zelím a moukou, ochutíme solí a kmínem, zpracujeme v hladké vláčné těsto.
Vyvalujeme placky asi 1 cm silné a počeme po obou stranách na vymaštěném plechu.

Co na to dietní sestra:


Zelný salát.
I: II:
  • hlávkové zelí - strouhané
  • sterilovaná kukuřice
  • brokolice - vařená v páře
  • uzené tofu - nastrouhané
  • sojanéza = sojová majonéza
  • mletý kmín
  • sůl
  • hlávkové zelí - strouhané
  • sterilovaná kukuřice
  • brokolice - vařená v páře
  • čočka - vařená
  • sojová tatarka
  • mletý kmín
  • sůl


Co na to dietní sestra:


Kuskus se zeleninou.
  • 1 šálek kuskusu
  • 1,5 šálku horké vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 balíček mražené zeleniny
  • sůl, koření
Na pánvi opražíme kuskus a zalijeme horkou vodou, přidáme sůl a olej.
Necháme 10 minut nabobtnat a pak zkypříme vidličkou.
Mezitím na cibulce připravíme zeleninu, vše smícháme a podle potřeby dochutíme.

Co na to dietní sestra:


Mrkvová pomazánka s celerem.
  • 1 velká mrkev
  • kousek celeru
  • 15 dkg tofu
  • 2-3 polévkové lžíce bezvaječné či sojové majonézy
  • citronová šťáva
  • sůl
Zeleninu najemno nastrouháme, zakapeme citronem, osolíme, smícháme s nastrouhaným tofu a majonézou.

Co na to dietní sestra:


Pohankové rizoto.
  • Pohanka
  • cibule
  • uzené tofu (= sojový sýr)
  • mražená zelenina (mrkev, hrášek, celer, brokolice ...)
  • mletý kmín
  • sůl
  • olej
Pohanku uvaříme dle návodu na sáčku.
Cibuli podusíme na oleji do sklovita, zeleninu uvaříme v páře, tofu nastrouháme.
Vše smícháme dohromady a ochutíme solí a kmínem.

Pohanka je zdrojem lecitinu a rutinu, který příznivě působí na pružnost cév.

Co na to dietní sestra:


Tvarohové ovocné knedlíky
2 kostky tvarohu (tuč., polotuč.)
3 vrchovaté lžíce mouky (hr., polohr.)
4 vrchovaté lžíce strouhanky
2 vajíčka
1,5 vrch. lžíce ml. cukru
nějaké ovoce (švestky, ringle, ...)
trocha oleje
špetka soli

Vidličkou zpracovat těsto a zabalit jím ovoce (např. půlky švestek). Vařit mírným varem ve větším množství mírně osolené vody asi 10 minut. (Zkusit jeden knedlíček vyndat a rozkrojit, je-li uvařený, tj. nemazlavý.

Na talíři posypat opraženou strouhankou smíchanou s cukrem. Polít olejem.

Co na to dietní sestra:
Lehce stravitelný pokrm s obsahem kvalitních bílkovin a vápníku.


Salát ze syrových kopřiv (2-3 osoby)
Na jaře natrhat vršky mladých kopřiv
oprat na cedníku postupně pod proudem studené vody
nakrájet na drobno
ochutit jako hlávkový salát.

Co na to dietní sestra:
Bohatý zdroj vitamínu C, hodně vlákniny.
Na zlepšení chuti a zvýšení sytosti - možnost přidat ještě 1 majonézu a 3 vajíčka natvrdo nastrouhaná na hrubo.
K tomu celozrnný chléb.


Sekaná ze soji (sojové boby - luštěnina)
asi 200 g soji luštěniny
2 vajíčka
1 velká cibule (může být i víc)
1 rohlík na pomletí společně se sojou
150 g tvrdého sýra
dle potřeby na zahuštění - sojová mouka, nebo ovesné vločky
sůl, česnek, majoránka, Vegeta, troška hořčice, mohou se přidat i kvasnice Tebi

Soju necháme namočit přes noc, pak vodu slijeme, dáme novou vodu a vaříme v tlakovém hrnci 1,5 hod. do měkka.
Slijeme vodu, necháme prochladnout.
Po prochladnutí pomeleme na masovém mlýnku spolu s cibulí (může být i nať), tvrdým sýrem a rohlíkem.
Smícháme hmotu s vejci, solí, majoránkou, česnekem, podle potřeby můžeme přidat sojovou mouku nebo ovesné vločky.
Utvoříme dvě šišky a dáme na olejem vymazaný pekáč do trouby péct. Pečeme jako sekanou (asi 1,5 hod), během pečení trošku podléváme.
Dobrá je i studená.

Co na to dietní sestra:



Sekaná ze soji (karbenátky)
500 g vařených bobů
3 vajíčka
2 cibule
5 velkých stroužků česneku
200 g uzeného sýra
sůl, majoránka, papriková vegeta, olej, strouhanka

Boby, cibuli, česnek a sýr semeleme na masovém strojku.
Přidáme ostatní přísady a strouhankou zahustíme na potřebnou tuhost.
(Velmi dobré je přidat do hmoty hrst lepku nebo-li seitanu - hmota lépe drží pohromadě)
Vytvoříme šišku a na pekáčku pečeme. Přelejeme olejem.
(Karbenátky tvoříme běžným způsobem.)

Co na to dietní sestra:
Chuťově výrazné, hodnotné bílkoviny.


Sojová polévka
Namočit boby (12 hod), uvařit bez soli 1,5 hod. v tlakovém hrnci.
Zvlášť uvařit zeleninu a brambory.
Po uvaření spojit, přivést do varu, osolit, zahustit jíškou, nebo zavářkou, přidat trošku sojového oleje.
Okořenit špetkou majoránky, Vegetou nebo česnekem.
Množství jednotlivých položek použít jako u tradiční hrachovky.

Co na to dietní sestra:
Hodně hodnotných bílkovin a vlákniny.


Míchaný ledový salát
Natrháme ledový salát, přidáme rajčata, papriky, okurek, trochu vegety, pepř, zakápneme olivovým olejem a promícháme. Do kysané smetany vmícháme trochu octa, cukr a nasekaný kopr, tímto zalijeme salát a promícháme.

Co na to dietní sestra:



Karbenátky z jáhlí
1 hrnek jáhlí
3 vajíčka
100 g uzeného sýra
1 cibule
Majoránka, česnek, sůl, strouhanka podle potřeby

Jáhly propereme v sítku, namočíme a uvaříme kaši.
Po vychladnutí vmícháme do kaše cibuli, česnek utřený se solí, sýr nastrouhaný na jemno, vejce, strouhanku podle potřeby, ochutíme majoránkou, případně Vegetou a solí.
Z této hmoty tvoříme placičky - obalíme ve strouhance a smažíme na oleji.

Co na to dietní sestra:
Hodně vitamínů skupiny B a minerálů.
Jáhly mají hodně tuku (4-8%), proto rychle hořknou (pozor na záruční dobu) - doporučuje se před přípravou spařit.


Pomazánka z červené řepy
1 červená řepa
mletý kmín
tvaroh
kysaná smetana
sůl

Červenou řepu nastrouháme na jemném struhadle, přidáme trochu mletého kmínu, trochu soli a tvaroh s kysanou smetanou.

Co na to dietní sestra:
Hodně vitamínu P; protirakovninná. Nevhodná pro pacienty s ledvinovými kaménky - hodně šťavelanů.


Pomazánka ze sojových bobů
Uvaříme do měkka sojové boby.
Pomeleme je na masovém mlýnku a přidáme:
nadrobno nakrájenou cibulku
Vegetu
nastrouhanou mrkev
tvrdý sýr
2 stroužky česneku
2 lžičky Tebi
hodně zelené petrželky
a zahustíme majonézou.

Co na to dietní sestra:



Sekaná z pohanky
250 g pohanky
2 vajíčka
125 g tvrdého sýra
majoránka
kmín
Vegeta
česnek
cibule

Uvařenou pohanku smícháme s nastrouhaným sýrem
přidáme ostatní přísady
dáme do vymazané zapékací mísy a necháme péct

Co na to dietní sestra:
Hodně rutinu - na cévy. Všechny obiloviny obsahují hodně vlákniny, minerálů a vitamínů skupiny B.


Dýňové karbenátky
500 g hrubě nastrouhané dýně
šťáva z 1/2 citronu
1-2 stroužky česneku
1 lžička mletého kmínu
3-4 vařené ustrouhané brambory
sůl

Přísady smícháme dohromady, tvoříme karbenátky, obalujeme.
Opékáme na teflonové pánvi
Podáváme k hrachové kaši.

Co na to dietní sestra:



Kvasnicové knedlíčky do polévky
Na lehce osmaženou cibulku dát usmažit 3 vajíčka.
Odstavit z ohně a vmíchat do toho:

vrchovatou pol. lžíci TEBI (i více)
2-3 stroužky česneku
rovnou čaj. lžičku majoránky
1/2 čaj. lžičky vegety (podle chuti)
strouhanku na zahuštění.

Lžičkou dávat do vařící zeleninové polévky. Jakmile knedlíčky vyplavou - a to je hned - je HOTOVO.
Do polévky přidat petrželovou nať, příp. dosolit.

Co na to dietní sestra:



Pšeničný, celozrnný chléb
1250 g rozemleté pšenice
více než 3/4 l vody
50-70 g droždí
20 g soli

Rozemletou pšenici osolíme
do vlažné vody rozdrobíme kvasnice a rozkvedláme je
ihned zaděláme těsto, které hněteme asi 1/4 hodiny.

Můžeme přidat podle naší chuti buď trochu kmínu s fenyklem, nebo lněné seménko.
Kdyby bylo těsto řídké, můžeme přidat ještě celozrnnou mouku.

Hotové těsto dáme do dvou forem a necháme je asi 20 minut vykynout, na teplém místě. Aby neoschlo, přikryjeme utěrkou nebo alobalem.

Troubu dobře rozpálíme a vykynuté chleby vsuneme do trouby. Pečeme asi 1,5 hodiny. První 1/2 hodinu pečení přikryjeme chléb alobalem, který potom odstraníme.
Upečený chléb přikryjeme na chvíli čistou utěrkou.

Co na to dietní sestra: